Καρκίνος χοληδόχου κύστης

Καρκίνος χοληδόχου κύστης

Καρκίνος της χοληδόχου κύστης, ονομάζεται η νεοπλασία που ξεκινάει από τον βλεννογόνο που επαλείφει εσωτερικά την κύστη. Πρόκειται για μία επιθετική κακοήθεια με σχετικά κακή πρόγνωση.

Τι είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης;

Χοληδόχος κύστη, ονομάζεται ο «ασκός» μέσα στον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει την χολή που παράγεται από τα ηπατικά κύτταρα. Ανατομικά η χοληδόχος κύστη βρίσκετε «κολλημένη» στην κάτω επιφάνεια του ήπατος, ενώ μέσω του κυστικού πόρου αποχετεύει το περιεχόμενο της στον χοληδόχο πόρο.

Ο κυστικό πόρος ουσιαστικά, είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου η χοληδόχος κύστη επικοινωνεί με το ήπαρ για να συλλέγει και να αποθηκεύει την χολή που παράγεται, και ταυτόχρονα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίο αποχετεύει το περιεχόμενο της στο έντερο, (διαμέσου του χοληδόχου πόρους) όταν συσπάτε κατά την διάρκεια των γευμάτων.

Είναι η 6η συχνότερη κακοήθεια του γαστρεντερικού συστήματος και αντιστοιχεί στο 3-4% των όγκων του.
Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης εμφανίζεται με συντριπτική υπεροχή σε γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Ενώ σχεδόν πάντα πρόκειται για διηθητικό αδενοκαρκίνωμα με ταχεία εξέλιξη και κακή πρόγνωση.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι «σιωπηλός» χωρίς ειδικά συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται με συμπτωματολογία παρόμοια με εκείνη της λιθίασης της χοληδόχου κύστης. Συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα, σε επεμβάσεις χολοκυστεκτομής λόγω χολολιθίασης ή χολοκυστίτιδας. Συγκεκριμένα, αποτελεί τυχαίο εύρημα στο 1% των χολοκυστεκτομών για χολολιθίαση.
Σπανιότερα, εκδηλώνεται σαν ανώδυνη ψηλαφητή μάζα στο δεξιό υποχόνδριο, στην ανατομική θέση που εντοπίζεται η χοληδόχος κύστη, με προοδευτική απώλεια βάρους ή με εμφάνιση αποφρακτικού ίκτερου, και αίσθημα πρώιμης κόπωσης.
Από τις απεικονιστικές εξετάσεις, ο υπέρηχος της χοληδόχου κύστης, είναι η εξέταση εκλογής, τόσο για την ανεύρεση των προδιαθεσικών παθήσεων του καρκίνου, όσο και για την διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμες απεικονιστικές εξετάσεις για της επιβεβαίωση των υπερηχογραφικών ευρημάτων και την σταδιοποίηση της νόσου. Η ανίχνευση απομακρυσμένων μεταστάσεων μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση PET.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις χρήσιμο είναι ο προσδιορισμός των καρκινικών δεικτών. Ειδικότερα οι καρκινικοί δείκτες CA19-9 και CEA έχουν αυξημένη ειδικότητα και ευαισθησία για το αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης.

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης;

Οι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την εμφανίσει του καρκίνου της χοληδόχου κύστης είναι οι εξής:

  • Χολολιθίαση. Η χολολιθίαση θεωρείται αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Στο 80% των ασθενών με καρκίνο της κύστης συνυπάρχει χολολιθίαση. Σε άτομα που από χρόνια έχουν διαγνωσμένη χολολιθίαση, έστω και ασυμπτωματική, συνιστάται χολοκυστεκτομή.
  • Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης. Υπάρχουν δύο είδη πολυπόδων της χοληδόχου κύστης.
    1.Οι χοληστερινικοί πολύποδες οι οποίοι είναι καλοήθεις και οφείλονται σε εναπόθεση χοληστερόλης στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστεις. Οι πολύποδες αυτοί συνήθως συνοδεύονται με μικρούς ή μεγαλύτερους χοληστερινικούς λίθους και η διάμετρός τους δεν ξεπερνά τα 10mm.
    2.Οι αδενωματώδεις πολύποδες οι οποίοι είναι θηλώματα του βλεννογόνου της χοληδόχου και έχουν πιθανότητα να εξαλλαχτούν και να οδηγήσουν σε καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Υπερηχογραφικά μοιάζουν με τους χοληστερινικούς πολύποδες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 5 έως 10 mm.

Με τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε αν ένας πολύποδας που εντοπίζεται στην χοληδόχο κύστη είναι χοληστερινικός ή αδενωματώδης. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για ένα ακίνδυνο χοληστερινικό πολύποδα ή αν πρόκειται για έναν αδενωματώδη πολύποδα με πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής. Για τους λόγους αυτούς κάθε πολύποδας στην χοληδόχο κύστη πρέπει να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης και ιστολογικό έλεγχο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, ο ετήσιος υπερηχογραφικός έλεγχος για την παρακολούθηση του μεγέθους ενός πολύποδα δεν είναι μέτρο πρόληψης και ούτε μπορεί να προβλέψει μια κακοήθη εξαλλαγή, αφού η κακοήθης εξαλλαγή ενός αδενωματώδου πολύποδα μπορεί να συμβεί χωρίς καμία αλλαγή στο μέγεθος ή την μορφολογία του.
Συμπερασματικά λοιπόν, πολύποδας χοληδόχου κύστης σημαίνει χειρουργική αφαίρεση της χολής.

  • Η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη. Πρόκειται για πάθηση της χοληδόχου κύστης που χαρακτηρίζεται από ασβεστοποίηση του τοιχώματος της. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο, στον οποίο διαπιστώνεται, πάχυνση και ασβεστοποίηση του τοιχώματος της κύστης. Συνοδεύεται από καρκίνο της χοληδόχου κύστης στο 20% των περιπτώσεων.
  • Η αδενομύωση της χοληδόχου κύστης. Πρόκειται για πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερπλασία του επιθηλίου που καλύπτει το εσωτερικό της κύστης και μεγάλη πάχυνση του τοιχώματος της. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο, στον οποίο διαπιστώνεται μεγάλη πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης.

Οι αδενωματώδεις πολύποδες, η αδενωμύωση και ιδιαίτερα η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση λόγω του κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής ή συνύπαρξης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης είναι ύπουλος, χωρίς εμφανή συμπτώματα ενώ κατά κανόνα είναι διηθητικός και ταχείας εξέλιξης. Για τους λόγους αυτούς, η πλειονότητα των καρκίνων διαγιγνώσκονται καθυστερημένα, επομένως χειρουργική επέμβαση με σκοπό την ίαση είναι δυνατή μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Μεγαλύτερη βαρύτητα δύνεται στην ανεύρεση και την πρώιμη χειρουργική αντιμετώπιση των παραγόντων που προδιαθέτουν στην εμφάνιση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης. Σε αρχικά στάδια, θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου, με ταυτόχρονη αφαίρεση του ηπατικού παρεγχύματος που έρχεται σε επαφή με αυτήν και λεμφαδενικό καθαρισμός του ηπατοδωδεκαδακτυλικού συνδέσμου σε συνδυασμό με ακτινοβολίες της περιοχής. Η χειρουργική επέμβαση εκτελείτε λαπαροσκοπικά ή ανοιχτά.

Καρκίνος χοληδόχου κύστης. Λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Καρκίνος χοληδόχου κύστης. Χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του ήπατος που εφάπτεται με την χοληδόχο κύστη.
Καρκίνος χοληδόχου κύστης. Ηπατεκτομή και αιμόσταση.
Καρκίνος χοληδόχου κύστης. Ηπατεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός του ηπατοδωδεκαδακτυλικού συνδέσμο

 

Ποιά θα μπορούσε να είναι η πρόληψη του καρκίνου της χοληδόχου κύστης;

Για την πρόληψη το καρκίνου της χοληδόχου κύστης, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, με διαγνωσμένη χολολιθίαση θα πρέπει να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικές.
  • Σε άτομα που από χρόνια έχουν διαγνωσμένη χολολιθίαση, έστω και ασυμπτωματική, συνιστάται χολοκυστεκτομή ανεξαρτήτου του φύλου και της ηλικίας.
  • Κάθε πολύποδας της χοληδόχου κύστης, θα πρέπει να θεωρείτε ύποπτος και να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής. Ο ετήσιος υπερηχογραφικός έλεγχος, δεν αποτελεί πρόληψη και φυσικά δεν διασφαλίζει την πρώιμη διάγνωση, μιας πιθανής κακοήθους εξαλλαγής.
  • Η υπερηχογραφική διάγνωση, της «πορσελανοειδούς χοληδόχου κύστης» συνιστά άμεση χειρουργική επέμβαση.
  • Η υπερηχογραφική διαπίστωση, σημαντικής πάχυνσης του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης, με ή χωρίς φλεγμονή και χολολιθίαση, είναι ένδειξη χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα