Τι είναι η μυοτομή κατά Heller;
Μυοτομή κατά Heller ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την θεραπευτική αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου. Σκοπός της επέμβασης είναι η πλήρης διατομή των μυϊκών ινών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα προκειμένου να διακοπή η παρατεταμένη σύσπαση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που εμποδίζει την ομαλή μεταφορά τον τροφών από τον οισοφάγο στο στομάχι.
Η επιτυχής μυοτομή, προκαλεί ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, και για τον λόγω αυτό συμπληρώνεται πάντα από μια αντιπαλινδρομική επέμβαση (συνήθως θολοπλαστική Dor) που εμποδίζει την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.
Από της αρχές το 20ού αιώνα, η μυοτομή Helle αποτελεί την απόλυτα ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση της αχαλασίας. Σήμερα, η επέμβαση αυτή εκτελείται λαπαροσκοπικά μέσω πέντε μικρών οπών, ελαχιστοποιώντας την ιστική βλάβη, τον μετεγχειρητικό πόνο και οδηγεί σε ταχεία ανάρρωση των ασθενών χωρίς τα συμπτώματα της αχαλασίας.
Πως γίνεται η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller;
Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία, μέσο 4-5 τομών μεγέθους 0,5-1cm.
Το τελικό τμήμα του οισοφάγου και ο θόλος του στομάχου παρασκευάζονται και αποκολλώνται από τους περιβάλλοντες ιστούς. Ακολουθεί η παρασκευή των σκελών του διαφράγματος και η πλήρης κινητοποίηση του τελικού οισοφάγου μέχρι την είσοδό του στο στομάχι. Στην συνέχεια, με την χρήση ψαλίδι υπερήχων (και σπανιότερα διαθερμίας) εκτελείται διατομή της μυϊκής στοιβάδας του οισοφάγου για τουλάχιστον 6 εκατοστά κεντρικότερα κατά μήκος του πρόσθιου τοιχώματος, του τελικού τμήματος του οργάνου και κατά 2,5 εκατοστά περιφερικά κατά μήκος του πρόσθιου τοιχώματος του στομάχου.
Κατά την διάρκεια της τομής λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε αφενός να διαταμούν όλες οι μυϊκές ίνες του οισοφαγικού σφιγκτήρα και αφετέρου να μην προκληθεί βλάβη στον βλεννογόνο του οισοφάγου, που θα οδηγούσε σε διάτρηση του οργάνου.
Η μυοτομή προκαλεί ανεπάρκεια του οισοφαγικού σφιγκτήρα και για τον λόγω αυτό η επέμβαση συμπληρώνεται με θολοπλαστική είτε πρόσθια (θολοπλαστική Dor) είτε οπίσθια (θολοπλαστική Toupet). Συνηθέστερα επιλέγεται η πρόσθια θολοπλαστική Dor, κατά την οποία, ο θόλος του στομάχου κινητοποιείται και συρράπτετε με μεμονωμένες ραφές στο πρόσθιο τοίχωμα του οισοφάγου μεταξύ των τμημάτων του οισοφαγικού μυϊκού τοιχώματος που έχει διανοιχτεί.
Στην οπίσθια θολοπλαστική Toupet ο θόλος του στομάχου κινητοποιείται (με διατομή των πρώτων βραχέων γαστρικών φλεβών) και περιβροχίζει το οπίσθιο τοίχωμα του οισοφάγου κατά 2700 , τα άκρα του θόλου συρράπτονται με μεμονωμένες ραφές στο μυϊκό τοίχωμα του οισοφάγου που έχει διανοιχτεί.
Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (δηλαδή περίπου τέσσερεις ώρες μετά την επέμβαση) ο ασθενής κινητοποιείται (δηλαδή σηκώνεται από το κρεβάτι του) και λαμβάνει υδρική διατροφή ενώ από την επόμενη ημέρα ξεκινά να τρώει ελαφρά, και πολτώδης τροφές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με την κρίση του χειρουργού, είναι δυνατόν την επόμενη ημέρα, μετά το χειρουργείο, να γίνει έλεγχος του οισοφάγου με χορήγηση γαστρογραφίνης υπό ακτινοσκόπηση και μετά να ακολουθήσει η σίτιση του ασθενούς.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 1-2 ημέρες και στην συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Ακολουθεί ειδική διατροφή για διάστημα 10-12 ημερών και στην συνέχεια επιστρέφει στην φυσιολογική του διατροφή χωρίς τα βασανιστικά ενοχλήματα της αχαλασίας. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα, την άρση βαρών και την βαρεία δυσκοιλιότητα, για 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Τί ποσοστά επιτυχίας έχει, η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller στην αντιμετώπιση της αχαλασίας;
Το ποσοστό επιτυχίας της λαπαροσκοπικής μυοτομής στην αντιμετώπιση της αχαλασίας είναι πολύ υψηλά, αφορούν το 90-95% των ασθενών. Ενώ τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης έχουν διάρκεια άνω της δεκαετίας για το 85-90% των ασθενών. Για το 5% των ασθενών που η επέμβαση δεν διορθώνει πλήρως την αχαλασία του οισοφάγου ή σε περίπτωση υποτροπής, προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι η διαστολή της γαστοοισοφαγικής συμβολής με μπαλόνι.
Η λαπαροσκοπικη μυοτομή έχει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας και τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από όλες τις άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (Φαρμακευτική αντιμετώπιση, Botox, διαστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα με μπαλόνι).
Συμπερασματικά κάθε ασθενής με σοβαρά ενοχλήματα αχαλασίας οισοφάγου, και εφόσον η γενική κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει, θα πρέπει να υποβάλλεται σε λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πάθησής του.
Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της λαπαροσκοπικής μυοτομή Heller;
Η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller είναι μια ασφαλής επέμβαση με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών να κυμαίνονται μεταξύ 1-2%. Στις επιπλοκές αυτές περιλαμβάνεται ο τραυματισμός οργάνων που σχετίζονται με τον οισοφάγο και το στομάχι (όπως για παράδειγμα ο τραυματισμός του σπλήνα ή του υπεζωκότα των πνευμόνων), η διάτρηση του τελικού τμήματος του οισοφάγου, η διάτρηση του στομάχου και η αιμορραγία. Πολύ σπανιότερα μπορεί να συμβεί μετεγχειρητική λοίμωξη ή μετεγχειρητική αιμορραγία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, λόγω τεχνικών δυσκολιών, ανατομικών παραλλαγών ή συμφύσεων, η επέμβαση μπορεί να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά και να μετατραπεί σε ανοιχτή.
Ποιά είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση;
Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο συνήθως την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Ακολουθούν ειδική διατροφή για διάστημα 10-12 ημερών και στην συνέχεια επιστέφουν στο σύνηθες διαιτολόγιο. Το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα και για περίπου ένα με ενάμιση μήνα θα πρέπει να αποφεύγουν έντονη σωματική δραστηριότητα, ανύψωση βάρους, σκάλισμα κήπου, έντονο παροξυσμικό βήχα και βαρεία δυσκοιλιότητα. Τρείς μήνες μετά το χειρουργείο γίνεται διάβαση ανώτερου πεπτικού με γαστρογραφίνη για να ελεγχθεί η επάρκεια της μυοτομής.
Διαβάστε σχετικά άρθρα