Yποθυρεοειδισμός

Yποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός ονομάζεται η υπολειτουργεία του θυρεοειδή αδένα με συνέπεια την μειωμένη παραγωγή και έκκριση των απαραίτητων θυρεοειδικών ορμονών. Η νόσος είναι συνηθέστερη στην γυναίκες μέσης ηλικίας. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται είτε σε βλάβη του ίδιου του θυρεοειδούς (πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός) είτε να οφείλεται σε βλάβη της υπόφυσης (δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός) όπου παράγετε η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), η οποία διεγείρει τον θυρεοειδή για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

υποθυρεοειδισμός

Ποιες είναι οι αιτίες υποθυρεοειδισμού;

Η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού είναι οι θυρεοειδίτιδες. Πρόκειται για φλεγμονές του ίδιου του αδένα είτε μικροβιακής είτε ιογενούς είτε αυτοάνοσης αιτίας. Οι συχνότερες θυρεοειδίτιδες είναι:

  • Οξεία πυώδη θυρεοειδίτιδα. Πρόκειται για μικροβιακής αιτιολογίας οξεία φλεγμονή του αδένα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα του De Quervain. Πρόκειται για επώδυνη φλεγμονή του αδένα μάλλον ιογενούς αιτίας.
  • Χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Hashimoto. Είναι η συχνότερη μορφή θυρεοειδίτιδας και είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Να σημειωθεί ότι, η νόσος του Hashimoto μπορεί αρχικά να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, αλλά τελικά θα οδηγήσει σε εξάντληση του θυρεοειδούς, λόγω βλάβης των ιστών στον αδένα και σε αδυναμία παραγωγής επαρκούς ποσότητας θυρεοειδούς ορμόνης. Προσβάλει συχνότερα της γυναίκες σε
    αναλογία 9 γυναίκες για κάθε 1 άντρα και εμφανίζεται σε ανθρώπους μέσης ηλικίας.

υποθυρεοειδισμός

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την βαρύτητα της νόσου. Στα αρχικά στάδια υποθυρεοειδισμού τα συμπτώματα είναι ήπια και τις περισσότερες φορές δεν τυχαίνουν της προσοχής του πάσχοντος διότι αποδίδονται σε συνήθεις λόγους της καθημερινότητας. Σε ποιό προχωρημένο υποθυρεοειδισμό χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο βραδυψυχισμός, η κατάθλιψη, η αναιμία και το οίδημα στα πόδια, λόγω της κατακράτησης υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού οι πάσχοντες εμφανίζουν βραδυκαρδία, αρτηριακή υπέρταση και αύξηση της χοληστερόλης.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι:

  • Η σωματική και πνευματική νωθρότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι τη μαλθακότητα.
  • Τάση υπνηλίας και εύκολη κόπωση.
  • Ευαισθησία στο κρύο περιβάλλον.
  • Αύξηση του σωματικού βάρους παρά την μάλλον μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Βραχνή και αργή ομιλία.
  • Μυϊκούς πόνους, κράμπες και μουδιάσματα. Πολλοί που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πιστεύουν ότι έχουν αρθριτικά
  • Κακή μνήμη και αδυναμία συγκέντρωση.
  • Σε πιο προχωρημένη νόσο το πρόσωπο του πάσχοντος εμφανίζεται ωχρό, με οιδηματώδη βλέφαρα, πρησμένο, με ξηρά και αραιά μαλλιά.

Πως γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

Για την διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι απαιτείται η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς.
Ασθενείς που εμφανίζουν τέσσερα ή περισσότερα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο θυρεοειδικής λειτουργίας.
Ο συνήθεις εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει την μέτρηση της ελεύθερης T4 (free T4- ελεύθερη θυροξίνη) και της TSH.
Η ανεύρεση χαμηλών τιμών Τ4 σε συνδυασμό με αυξημένες τιμές TSH είναι χαρακτηριστικό εύρημα υπολειτουργίας του αδένα. Οι αυξημένες τιμές της TSH υποδηλώνουν ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, εξαιτίας κάποιου προβλήματος που επηρεάζει άμεσα τον θυρεοειδή αδένα (πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός).
Επίσης η ανεύρεση χαμηλής τιμής TSH σε συνδυασμό με χαμηλή τιμή της Τ4 είναι χαρακτηριστικό βλάβης της υπόφυσης και ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός.

Ποια είναι η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού βασίζεται στη λεγόμενη ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Δηλαδή την συστηματική χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης, η οποία είναι ίδια με την ορμόνη που παράγει ο θυρεοειδής. Η θεραπεία συνήθως ξεκινά με μικρή δοσολογία οι οποίες και αυξάνονται βαθμιαία.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να σταματά. Το χάπι που παίρνει ο ασθενής είναι απαραίτητο ορμονικό συστατικό του οργανισμού καθώς δεν έχει την ικανότητα να το παράγει στην ποσότητα που του χρειάζεται.

Πρέπει να ξέρετε ότι η θυροξίνη αποδίδει καλύτερα σε άδειο στομάχι και καλό είναι να λαμβάνεται μία ώρα πριν από άλλα φάρμακα. Μην παίρνετε θυροξίνη μαζί με ασβέστιο, σίδηρο, πολυβιταμίνες, αντιόξινα ή συμπληρώματα φυτικών ινών

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα