Είδη των χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Είδη των χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Η χειρουργική επέμβαση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού είναι η μέθοδος εκλογής για την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Η ορθή ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση στοχεύει αφενός στην αφαίρεση του όγκου σε ασφαλή και υγιή όρια και αφετέρου στην σχολαστική ανεύρεση και αφαίρεση όλων των λεμφαδενικών ομάδων (εγγύς και άπω) που σχετίζονται ανατομικά με αποχέτευση του καρκίνου .

Ειδικότερα στον καρκίνο του ορθού εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές που στοχεύουν, αφενός στην διατήρηση των σφιγκτήρων του πρωκτού (και άρα του φυσιολογικού μηχανισμού αφόδευσης) και αφετέρου στην ογκολογική αφαίρεση του καρκίνου του ορθού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία μιας μόνιμης κολοστομίας.
oncologicsurgery_1

Τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων καθορίζονται με βάση την ανατομική θέση του όγκου στο παχύ έντερο ή το ορθό. Με βάση λοιπόν την ανατομική θέση του καρκίνου και την ανατομία του εντέρου αφαιρείται το τμήμα που περιλαμβάνει το νεόπλασμα, διατηρώντας όμως την βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των υπόλοιπων τμημάτων του εντέρου.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την αφαίρεση του προσβληθέντος τμήματος, τα υγιή τμήματα του εντέρου ενώνονται και πάλι με αναστόμωση. Σε λίγες περιπτώσεις, που η ανατομία του εντέρου δεν επιτρέπει μια τέτοια αναστόμωση, το έντερο εκστομώνεται στο κοιλιακό τοίχωμα δημιουργώντας παρά φύσει έδρα.

 

 

paxy-entro

Τα διάφορα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων του παχέος εντέρου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε, αφενός να διατηρείται η επαρκής αγγείωση του εναπομείναντος τμήματος του εντέρου και η λειτουργικότητα του και αφετέρου να αφαιρείται το καρκινικό τμήμα σε ασφαλή ογκολογικά όρια με ταυτόχρονη αφαίρεση όλων του επιχώριων λεμφαδένων, όπως αυτή καθορίζεται από την ανατομική τους θέση. Είναι στην κρίση του εξειδικευμένο χειρουργού πιο είδος επέμβασης ή ακόμα και συνδυασμό επεμβάσεων θα εκτέλεση, προκειμένου να επιτύχει όντος ογκολογικό χειρουργείο, συνεκτιμώντας το στάδιο της νόσου την θέση του όγκου και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση την ανατομική θέση του όγκου είναι τα ακόλουθα:

197b

  • ΔΕΞΙΑ ΗΜΙΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η δεξιά ημικολεκτομή εκτελείται όταν ο όγκος εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, δηλαδή το τυφλό, το ανιόν κόλον, και την δεξιά κολική καμπή. Κατά την επέμβαση αυτή εξαιρούνται τα τελευταία 15 εκατοστά του λεπτού εντέρου (τελικό ειλεός και ειλεοτυφλική βαλβίδα), όλο το ανιόν κόλο η δεξιά κολική και σχεδόν το πρώτο ¼ του εγκαρσίου. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του τελικού ειλεού με το άκρο του απομένοντος εγκαρσίου κόλου.

  • ΔΕΞΙΑ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η δεξιά κολεκτομή (ή αλλιώς εκτεταμένη δεξιά ημικολεκτομή) εκτελείται όταν ο όγκος εντοπίζεται από την αρχή της δεξιάς κολικής καμπής και περιφερικά του εντέρου μέχρι και το πρώτο ¼ του εγκαρσίου κόλου. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται ότι και στην προηγούμενη, δηλαδή τα τελευταία 15 εκατοστά του λεπτού εντέρου όλο το ανιόν κόλο η δεξιά κολική και επιπλέον τα ¾ του εγκαρσίου. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται και εδώ με αναστόμωση του τελικού ειλεού με το άκρο του απομένοντος εγκαρσίου κόλου.

  • ΕΓΚΑΡΣΕΚΤΟΜΗ

Η εγκαρσεκτομή εκτελείται όταν, ο όγκος εντοπίζεται στην μεσότητα του εγκαρσίου. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται το εγκάρσιο κόλο και πιθανόν η δεξιά κολική καμπή. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του ανιόντος κόλου με το κατιόν κόλο.

  • ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Η αριστερή κολεκτομή εκτελείται όταν, ο όγκος εντοπίζεται από την αριστερή κολική καμπή και περιφερικά του εντέρου μέχρι την αρχή το σιγμοειδούς. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατόν να αφαιρεθεί η αριστερή κολική καμπή (αν κριθεί απαραίτητο με βάση τη θέση του όγκου) και το κατιόν κόλο μέχρι την αρχή του σιγμοειδούς. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του εγκάρσιου κόλου με το σιγμοειδές κόλο.

  • ΣΙΓΜΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η σιγμοειδεκτομή εκτελείται όταν, ο όγκος εντοπίζεται στα ανατομικά όρια του σιγμοειδούς, μέχρι και τα πρώτα εκατοστά του ορθού. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται όλο το σιγμοειδές. Η αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου γίνεται με αναστόμωση του κατιόντος κόλου με το ορθό.

  • ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΘΙΑ ΕΚΤΟΜΗ

Η χαμηλή πρόσθια εκτομή εκτελείται όταν ο όγκος εντοπίζεται στο ορθό και σε απόσταση μεγαλύτερη των 4,5 με 5 εκατοστών από την αρχή του δακτυλίου (του πρωκτού). Με την επέμβαση αυτή, εκμεταλλευόμενη την επαρκή αιμάτωση του τελικού τμήματος του ορθού και των σφικτήρων του πρωκτού, αφαιρείται το ορθό μέχρι το σιγμοειδές, ενώ καθιστάτε εφικτή η λειτουργική αναστόμωση του σιγμοειδούς με τα τελευταία εκατοστά του ορθού. Με την επέμβαση αυτή δεν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σφικτήρων και δεν χρειάζεται παρά φύση έδρα.

  • ΚΟΙΛΙΟΠΕΡΙΝΕΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ

Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή εκτελείται όταν ο όγκος εντοπίζεται στον πρωκτό ή σε απόσταση μικρότερης των 4,5 – 5 εκατοστών από τον δακτύλιο. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται το τελικό τμήμα του ορού μαζί με τους σφικτήρες του πρωκτού. Στην περίπτωση αυτή, το κεντρικό τμήμα του εντέρου (δηλαδή το σιγμοειδές) εκστομώνεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, δημιουργώντας παρά φύση έδρα.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού
Πολύποδες παχέος εντέρου
Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού
Προδιαθεσικοί παράγοντες καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού