Dr. ΣΑΡΗΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
MD, Ph.D. , FRCS

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Saritzoglou-web

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επικοινωνία

Ιατρείο:

Κολοκοτρώνη 13, Χαλάνδρι

Γραμματειακή Υποστήριξη:

210-6106393 όλο το 24ωρο

210-6847346  210-6862110

Κινητό Ιατρού: 6974442287

Email: info@saritzoglou.com

Αναζήτηση Ιατρικών Θεμάτων (Γράψτε λέξεις ή φράσεις)

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατος

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των παθήσεων.

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατοςΔιαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

blank

Παθήσεις Όρχεων

Υδροκήλη Κιρσοκήλη

Χειρουργική και Τεχνολογία

Ψαλίδι Υπερήχων RF - Μικροκύματα Διαθερμία

Bookmark Us

general surgeon 
general surgeon 

Online χρήστες

Έχουμε 11 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2725459
RSS 2.0

Join me on Google+

Βρείτε μας στο Facebook

saritzoglou facebook

Δείτε χειρουργικά video's

saritzoglou facebook

Protected by Copyscape

Καρκίνος μαστού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Brest_cancer_text_photo1 Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος της γυναίκας. Στην Ελλάδα, αναφέρονται περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

Η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ είναι συχνότερος σε γυναίκες των οποίων η έμμηνος ρύση έχει πρώιμη έναρξη ή καθυστερημένη λήξη.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού του Δυτικού κόσμου. Προέρχεται από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα επιμέρους λειτουργικά τμήματα του μαστού. Όπως είναι τα κύτταρα που σχηματίζουν τους γαλακτοφόρους αδένες του μαστού, τα κύτταρα που σχηματίζουν τους εκφορητικούς πόρους των αδένων και σπανιότερα τα κύτταρα που σχηματίζουν το στηρικτικό υπόστρωμα του μαστού.

Brest_cancer_text_photo2 Σχηματική παράσταση καρκινικού κυττάρου, όπως φαίνεται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Ο καρκίνος λοιπόν προκαλείται όταν, σε κάποια από το κύτταρα που σχηματίζουν τον μαστό συμβεί κάποιου τύπου μετάλλαξη με συνέπεια τα κύτταρα αυτά να μην μπορούν να «ωριμάσουν» να εξελιχθούν δηλαδή σε φυσιολογικά εξειδικευμένα κύτταρα. Τότε, τα κύτταρα αυτά χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού τους, διαιρούνται ανεξέλεγκτα, ενώ αποκτούν την ικανότητα να διασπούν και να διηθούν τους φυσιολογικούς ανατομικούς φραγμούς του μαστού και να διασπείρονται στο υπόλοιπο σώμα. Αυτά είναι τα πρώτα καρκινικά κύτταρα από τα οποία ξεκινάει ο καρκίνος του μαστού. Καθώς συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους σχηματίζουν μια μάζα (όγκο) μέσα στο παρέγχυμα του μαστού ενώ κάποια άλλα διηθούν τα αγγεία και τα λεμφαγγεία του μαστού δίνοντας της πρώτες μεταστάσεις σε άλλα όργανα εκτός του μαστού.

Σε τι οφείλεται ο καρκίνος του μαστού;

Είναι γνωστό ότι, όπως και κάθε καρκίνος του ανθρώπινου σώματος, έτσι και ο καρκίνος του μαστού οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη που συμβαίνει κατά την διαίρεση (πολλαπλασιασμό) των κυττάρων λόγω της επίδρασης κάποιου μεταλλαξιογόνου παράγοντα. Παρόλα αυτά, η βασική αιτία του καρκίνου του μαστού παραμένει άγνωστη. Εντούτοις είναι γνωστοί οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου. Μία γυναίκα λοιπόν, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο μαστού ανάλογα με τους ‘προδιαθεσικούς’ παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου;

Στον καρκίνο του μαστού έχουν αναγνωριστεί ορισμένοι παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι σημαντικότεροι, προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 • Η ηλικία. Όσο μεγαλώνει η γυναίκα, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Γυναίκες ηλικίας μέχρι 30 ετών σπανίως εμφανίζουν καρκίνο μαστού, αποτελώντας περίπου το 1,5% όλων των περιστατικών. Ενώ το 80% των νεοπλασμάτων του μαστού, παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.
 • Θετικό οικογενειακό ιστορικό. Δηλαδή η εμφάνιση της νόσου σε συγγενή πρώτου βαθμού, όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη.
 • Γενετική προδιάθεση. Έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένα γονίδια στο DNA των γυναικών τα οποία προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου. Μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1, BRCA2 και P53 αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 20 φορές περισσότερο έως την ηλικία των 60 ετών, από ότι σε γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας χωρίς την παρουσία των γονιδίων. Ενώ μεταλλάξεις στα γονίδια CHEK2 και ATM διπλασιάζουν την πιθανότητα αυτή. Η γενετική προδιάθεση, αφορά σχετικά μικρό ποσοστό γυναικών με νόσο. Σε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γενετική προδιάθεση υπάρχει μόνο σε 5 έως 7 γυναίκες.
 • Τα χρόνια διάρκειας της περιόδου. Η πρώιμη έναρξη της περιόδου (εμμηναρχή) σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών καθώς και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, δηλαδή παρουσία περιόδου σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
 • Εμμηνόπαυση πριν από το 50ό έτος της ηλικίας.
 • Τεκνοποίηση. Η απουσία τεκνοποίησης ή τεκνοποίηση σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών.
 • Θηλασμός. Η απουσία θηλασμού είναι παράγοντας κινδύνου. Ενώ αντίθετα νεότερες μελέτες δείχνουν ότι, θηλασμός για περισσότερους από μήνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 • Παχυσαρκία. Το αυξημένο σωματικό βάρος και ειδικότερα όταν, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος από το 40.
 • Ακτινοβολία της περιοχής του θώρακα.
 • Το κάπνισμα.
 • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.
 • Η διατροφή. Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών, κόκκινου κρέατος σε συνδυασμό με καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης. Η απουσία προδιαθεσικών παραγόντων, δεν σημαίνει ότι αποκλείει τη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Να σημειωθεί ότι, στα δύο τρίτα των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει ιστορικό γνωστού προδιαθεσικού παράγοντα.

Ποια είναι τα ύποπτα σημεία που πρέπει να αναζητάει η γυναίκα όταν εξετάζει τον μαστό της;

Κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα ύπαρξης ή μη των προδιαθεσικών παραγόντων, και μετά την ηλικία των 20 ετών οφείλει να εξετάζει η ίδια τον μαστό της κάθε μήνα. Η αυτοεξέταση είναι προτιμότερο να γίνεται την 4η με 7η μετά την περίοδο όταν οι μαστοί έχουν ξεπρηστεί. Τα σημεία που πρέπει να αναζητάτε είναι τα ακόλουθα:

 • Ψηλάφηση σκληρού ανώδυνου όζου (ή μάζας) που αναπτύσσεται στον μαστό ή την μασχάλη και δεν υπήρχε στο παρελθόν, δεν υπάρχει στο αντίστοιχο σημείο του άλλου μαστού και δεν υποχωρεί μετά την περίοδο.
 • Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού. Η παρουσία εσοχής (βαθούλωμα) ή ρυτίδωσης στο δέρμα του μαστού. Σε καρκίνους που αναπτύσσονται κοντά στην θηλή διαπιστώνεται ένα τράβηγμα ή βαθούλωμα της θηλής. Η παραμόρφωση της θηλής είναι ύποπτο σημάδι και πρέπει πάντα να εξετάζεται με προσοχή.
 • Ασυνήθιστο έκκριμα από τη θηλή, εμφάνιση εξανθήματος στην περιοχή της θηλής και γύρο από αυτή, ή παραμόρφωση του σχήματος της θηλής είναι ύποπτα σημεία και πρέπει να ελέγχονται.
 • Αλλαγές στο δέρμα του μαστού όπως περιγεγραμμένη ή διάχυτη ερυθρότητα, παρουσία οιδήματος (πρήξιμο) ή πτυχώσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθών.

Η εξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα συμβάλει ουσιαστικά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι, το 53% (δηλαδή περισσότερες από τις μισές) των γυναικών με πρώιμο καρκίνο, ανακάλυψαν πρώτα οι ίδιες κάποιο ύποπτο σημείο στον μαστό τους, πριν απευθυνθούν στον γιατρό ή πριν υποβληθούν σε κάποια από τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Brest_cancer_text_photo3

Ποιος είναι ο προτεινόμενος έλεγχος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Η πρώιμη διάγνωση το καρκίνου του μαστού είναι και η θεραπεία του. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται ο παρακάτω έλεγχος:

 • Όλες οι γυναίκες άνω των 20 ετών, ανεξάρτητα προδιαθεσικών παραγόντων και κληρονομικότητας, οφείλουν να αυτοεξετάζουν το στήθος τους μια φορά τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά χαρτογραφούν το μαστό τους και έτσι είναι εύκολο να διαπιστώσουν κάποιο από τα ύποπτα σημεία της νόσου.
 • Όλες οι γυναίκες άνω των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο γιατρό τουλάχιστον μια φορά κάθε τρία έτη.
 • Όλες οι γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία.
 • Όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό μια φορά κάθε χρόνο. Οι μαστογραφίες των προηγούμενων ετών δεν πετιούνται διότι χρησιμεύουν για συγκριτικό έλεγχο με τις επόμενες.

Αν η γυναίκα έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό δηλαδή ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού (όπως μητέρα, αδερφή). Τότε προτείνεται η έναρξη συστηματικού ελέγχου δηλαδή κλινική εξέταση μαστών και μαστογραφία μία δεκαετία ενωρίτερα από την ηλικία που εκδηλώθηκε καρκίνος μαστού στην συγγενή πρώτου βαθμού. Σε περιπτώσεις θετικού οικογενειακού ιστορικού και γνωστής γενετικής προδιάθεσης ο συστηματικός έλεγχος εξατομικεύεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό όσον αφορά την συχνότητα του ελέγχου και την απεικονιστική εξέταση των μαστών ( υπέρηχο, μαγνητική μαστογραφία κλπ.)

Brest_cancer_text_photo4Επιμέλεια κειμένων - φωτογραφιών Dr. Σαρητζόγλου Ιωάννης