Dr. ΣΑΡΗΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
MD, Ph.D. , FRCS

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Saritzoglou-web

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επικοινωνία

Ιατρείο:

Κολοκοτρώνη 13, Χαλάνδρι

Γραμματειακή Υποστήριξη:

210-6106393 όλο το 24ωρο

210-6847346  210-6862110

Κινητό Ιατρού: 6974442287

Email: info@saritzoglou.com

Αναζήτηση Ιατρικών Θεμάτων (Γράψτε λέξεις ή φράσεις)

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατος

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των παθήσεων.

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατοςΔιαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

blank

Παθήσεις Όρχεων

Υδροκήλη Κιρσοκήλη

Χειρουργική και Τεχνολογία

Ψαλίδι Υπερήχων RF - Μικροκύματα Διαθερμία

Bookmark Us

general surgeon 
general surgeon 

Online χρήστες

Έχουμε 29 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2725477
RSS 2.0

Join me on Google+

Βρείτε μας στο Facebook

saritzoglou facebook

Δείτε χειρουργικά video's

saritzoglou facebook

Protected by Copyscape

Λιθίαση χοληδόχου κύστης - Χολολιθίαση

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;
Η χοληδόχος κύστη είναι ένας «ασκός», με χωρητικότητα περίπου 20-30 ml σε σχήμα αχλάδι, μέσα στον οποίο αποθηκεύεται η χολή που παράγεται στο ήπαρ. Ανατομικά η χοληδόχος κύστη βρίσκετε «κολλημένη» στην κάτω επιφάνεια του ήπατος ενώ μέσω του κυστικού πόρου αποχετεύει το περιεχόμενο της στον χοληδόχο πόρο. Ο κυστικό πόρος ουσιαστικά, είναι ο σωλήνας μέσο του οποίου η χολή επικοινωνεί με το ήπαρ για να συλλέγει και να αποθηκεύει την χολή που παράγεται, και ταυτόχρονα είναι ο σωλήνας μέσο του οποίο αποχετεύει το περιεχόμενο της στο έντερο,(διαμέσου του χοληδόχου πόρους) όταν συσπάτε κατά την διάρκεια των γευμάτων.

chololithiasi1Ποίος είναι ο ρόλος της χοληδόχου κύστης στον ανθρώπινο οργανισμό;
Η χοληδόχος κύστη έχει δύο βασικούς ρόλους:

  • Να αποθηκεύει την χολή που παράγεται στο ήπαρ, ώστε να παρέχει στο δωδεκαδάκτυλο επαρκή ποσότητα χολής κατά την διάρκεια των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της πέψης των τροφών και κυρίως η διάλυση και απορρόφηση των λιπαρών οξέων.
  • Να συμπυκνώνει το διάλυμα της χολής που αποθηκεύεται στην κύστη. Η συμπύκνωση επιτυγχάνεται με την απορρόφηση του νερού και ορισμένων ηλεκτρολυτών που βρίσκεται στο χολικό διάλυμα. Η απορρόφηση αυτή γίνεται από τον βλεννογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό της κύστης.


Τι είναι η χολολιθίαση;
Χολολιθίαση είναι η πάθηση που οφείλεται στην δημιουργία και παρουσία λίθων (χολόλιθοι) εντός της χοληδόχου κύστης. Η χολολιθίαση είναι μια από τις ποιο συνηθισμένες παθήσεις και αφορά κυρίως γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών. Υπολογίζεται ότι, από την νόσο πάσχει περίπου το 15-20% του Δυτικού πληθυσμού.

chololithiasi2


Η παρουσία των χολόλιθων οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης που εκδηλώνεται με ατροφία και εξέλκωση του βλεννογόνου της κύστης. Οι λίθοι που δημιουργούνται στην χοληδόχο κύστη διακρίνονται σε δύο τύπους:
1.Χοληστερινικοί χολόλιθοι. Πρόκειται για πέτρες που σχηματίζονται από την καθίζηση χοληστερινικών κρυστάλλων. Αυτό συμβαίνει όταν η περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερόλη είναι αυξημένη. Η δυνατότητα διάλυσης της χοληστερίνης μειώνεται με αποτέλεσμα κρύσταλλοι χοληστερίνης να σχηματίζουν πυρήνες πάνω στου οποίος σταδιακά χτίζεται ο λίθος της χολής. Οι χοληστερινικοί χολόλιθοι είναι οι συχνότεροι λίθοι και αφορούν το 80% όλων των χολόλιθων.

chololithiasi3


2.Χολερυθρινικοί χολόλιθοι. πρόκειται για λίθους που σχηματίζονται από έμμεση χολερυθρίνη και ασβέστιο. Οφείλονται σε παρουσία αυξημένων ποσοτήτων έμμεση αδιάλυτης χολερυθρίνης. Συνηθέστερη αιτία χολερυθρινικών χολόλιθων είναι οι αιμολυτικές αναιμίες

chololithiasi4


Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν και μεικτοί χολόλιθοι όταν συνυπάρχουν οι αιτίες δημιουργίας και των δύο ειδών λίθων. Σε αρκετές περιπτώσεις στην χοληδόχο κύστη αντί λίθων, ανευρίσκεται χολική λάσπη. Συνήθως πρόκειται για στερεά σωματίδια σας άμμο, που σχηματίζονται από πυρήνες χολικών αλάτων, ασβεστίου και νατρίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως εκδηλώνεται η χολολιθίαση;
Η χολολιθίαση εκδηλώνεται με συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως μετά τα γεύματα, ειδικά όταν οι τροφές είναι πλούσιες σε λίπη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος στην κοιλιά. Ο πόνος αφορά συνήθως το άνω μέρος της κοιλιάς, το επιγάστριο και το δεξιό πλάγιο κάτω από τα πλευρά ενώ μερικές φορές αντανακλά στην πλάτη. Ο πόνος συχνά αρχίζει μετά από ένα λιπαρό γεύμα, στην αρχή είναι ήπιος, ενώ σταδιακά δυναμώνει και διαρκεί από λεπτά μέχρι και πολλές ώρες μετά. Κατά την διάρκεια του πόνου ο ασθενής εμφανίζει ναυτία και τάσεις εμετού. Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέουν τον πόνο με κάποια πάθηση του στομάχου, για αυτό και τις περισσότερες φορές επισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο.
  • Δυσπεψία και μετεωρισμός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το κύριο σύμπτωμα να είναι η δυσπεψία και ο μετεωρισμός της κοιλιάς χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Πρόκειται για αίσθημα πλήρωσης, κορεσμού και αδυναμίας να χωνέψουν το φαγητό τους. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν ότι, αισθάνονται την κοιλία τους πρησμένη και δεν μπορούν να χωνέψουν αυτό που μόλις πριν λίγο φάγανε για πολλές ώρες μετά.

Οι περισσότεροι που πάσχουν από χολολιθίαση θεωρούν ότι, τα συμπτώματα τους προέρχονται από κάποια πάθηση του στομάχου. Για τον λόγω αυτό, τον πρώτο γιατρό που επισκέπτονται είναι ο γαστρεντερολόγος και αρκετές φορές υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις (0,5-1%) η χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία σε τυχαίο έλεγχο αναδεικνύεται χολολιθίαση από την οποία όμως ο ασθενής δεν υποφέρει από κάποιο σύμπτωμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης;
Η διάγνωση της χολολιθίασης είναι σχετικά εύκολη. Η κλινική εξέταση, τα συμπτώματα και το ιστορικό του ασθενούς θέτουν την υποψία. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα χοληφόρων στο οποίο απεικονίζονται οι λίθοι εντός της χοληδόχου κύστης και δίνονται πληροφορίες για την πιθανή φλεγμονή του τοιχώματος της χολής και των πιθανών επιπλοκών από την ύπαρξη των λίθων. Το υπερηχογράφημα χοληφόρων είναι από τις πιο ευαίσθητες και ειδικές μεθόδους για την ανάδειξη της χολολιθίασης. Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές από την παρουσία των λίθων.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της χολολιθίασης;
Η παρουσία λίθων στην χολή είναι δυνατόν να προκαλέσουν πολλές και σοβαρές επιπλοκές. Η χολολιθίαση θεωρείται ένα νόσημα που εμπλέκεται στην ομαλή λειτουργία τριών οργάνων, του ήπατος, του παγκρέατος, και των χοληφόρων άρα οι επιπλοκές της αφορούν και τα τρία αυτά όργανα. Οι συνηθέστερες επιπλοκές που προκαλούνται από τους χολόλιθους είναι:

  • Οξεία χολοκυστίτιδα. Πρόκειται για βαρεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μικροβιακής αιτιολογίας στο 95% των περιπτώσεων, ενώ στο 5% οφείλεται σε θρόμβωση της κυστικής αρτηρίας. Είναι η συχνότερη επιπλοκή της χολολιθίασης και οφείλεται σε παρατεταμένη απόφραξη του κυστικού πόρου από λίθο.
  • Χοληδοχολιθίαση. Πρόκειται για την παρουσία λίθων μέσα στον χοληδόχο πόρο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λίθους προέρχονται από λίθους που έχουν γεννηθεί στην χοληδόχο κύστη και πολύ σπανιότερα από λίθους που δημιουργούνται μέσα στον πόρο. Η λιθίαση του χοληδόχου πόρου μπορεί να προκαλέσει διαλείπουσα ή πλήρη απόφραξη στην απέκκριση της χολής στο έντερο.
  • Οξεία παγκρεατίτιδα. Είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της χολολιθίασης. Οφείλεται σε μετανάστευση πέτρας ή λάσπης που βρίσκεται στην χοληδόχο κύστη, προς τον χοληδόχο πόρο και από εκεί στο φύμα Vater προκαλώντας απόφραξη και στον παγκρεατικό πόρο. Η διαλείπουσα ή ακόμα χειρότερα η παρατεταμένη απόφραξη του κυστικού πόρου έχει ως συνέπεια την αλυσιδωτή εξέλιξη μιας σειράς χημικών και ενζυμικών αντιδράσεων που οδηγούν στην αυτοπεψία του παγκρέατος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (85%) η απόφραξη του παγκρεατικού πόρου είναι πρόσχερη. Έτσι εκδηλώνεται μια ήπια μορφή παγκρεατίτιδας που ονομάζεται οιδηματώδης παγκρεατίτιδα και θεραπεύεται εύκολα. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις (15%) με πλήρη απόφραξη του παγκρεατικού πόρου η παγκρεατίτιδα είναι βαρεία και μπορεί να εξελίχθη σε νεκρωτική παγκρεατίτιδα.
  • Καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Σε ασθενείς με χρόνια χολολιθίαση και άσχετα με το αν οι λίθοι είναι μικροί ή μεγάλοι ή και λάσπη ακόμα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου στη χοληδόχο κύστη λόγω της χρόνιας φλεγμονής του τοιχώματος της κύστης και της ατροφίας του βλεννογόνου της.


Ποια είναι η θεραπεία της χολολιθίασης;
Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση όλης της χοληδόχου κύστης. Η αφαίρεση και μόνο τον λίθων χωρίς την αφαίρεση της χολής δεν είναι θεραπεία. Ακόμα και αν αφαιρεθούν μόνο οι λίθοι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν καινούργιοι. Η λιθογόνος χοληδόχος κύστη είναι πάντα λιθογόνος. Η χειρουργική μέθοδος εκλογής για την χολολιθίαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Τόσο η ρομποτική όσο και η λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική, στην περίπτωση της χολοκυστεκτομής, είναι ισάξιες τεχνικές χωρίς να υπερτερεί σε τίποτα η μία σε σχέση με την άλλη. Αντίθετα θα μπορούσα να πω ότι, η ρομποτική υστερεί έναντι της λαπαροσκοπικής λόγω του πολύ αυξημένου κόστους της. Οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης είναι ελάχιστες και αφορούν μόνο το 0.1% των χειρουργικών επεμβάσεων. Συνηθέστερες επιπλοκές είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία και οι πιθανές κακώσεις των χοληφόρων και κυρίως του χοληδόχου πόρου.


Επιμέλεια κειμένων - φωτογραφιών Dr. Σαρητζόγλου Ιωάννης