Dr. ΣΑΡΗΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
MD, Ph.D. , FRCS

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Saritzoglou-web

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επικοινωνία

Ιατρείο:

Κολοκοτρώνη 13, Χαλάνδρι

Γραμματειακή Υποστήριξη:

210-6106393 όλο το 24ωρο

210-6847346  210-6862110

Κινητό Ιατρού: 6974442287

Email: info@saritzoglou.com

Αναζήτηση Ιατρικών Θεμάτων (Γράψτε λέξεις ή φράσεις)

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατος

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των παθήσεων.

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατοςΔιαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

blank

Παθήσεις Όρχεων

Υδροκήλη Κιρσοκήλη

Χειρουργική και Τεχνολογία

Ψαλίδι Υπερήχων RF - Μικροκύματα Διαθερμία

Bookmark Us

general surgeon 
general surgeon 

Online χρήστες

Έχουμε 14 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2692451
RSS 2.0

Join me on Google+

Βρείτε μας στο Facebook

saritzoglou facebook

Δείτε χειρουργικά video's

saritzoglou facebook

Protected by Copyscape

Κιρσοί κάτω άκρων και ευρυαγγείες

Φλέβες κάτω άκρων

Στον οργανισμό υπάρχουν τριών ειδών αγγεία:

 • Οι αρτηρίες που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα (αρτηριακό αίμα) από την καρδία προς του υπόλοιπους ιστούς του σώματος.
 • Οι φλέβες που συλλέγουν και επαναφέρουν το αίμα φτωχότερο σε οξυγόνο (φλεβικό αίμα) από τους ιστούς προς τους πνεύμονες, προκειμένου να οξυγονωθεί, και στη συνέχεια πάλι στην καρδιά.
 • Τα λεμφαγγεία που συλλέγουν και μεταφέρουν την λέμφο από τον διαμεσοκυτταρικό χώρο προς το φλεβικό δίκτυο.

veins_varicose_photo1

Στα κάτω άκρα (πόδια) υπάρχουν τρεις κατηγορίες φλεβών:

 • Οι επιπολής φλέβες που βρίσκονται επιφανειακά κάτω από το δέρμα του σκέλους. Διακλαδίζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το επιπολής ή επιφανειακά φλεβικό δίκτυο του κάτω άκρου. Το επιπολής φλεβικό δίκτυο σχηματίζεται από τις διακλαδώσεις δύο φλεβών, της μείζονος και της ελάσσονος σαφηνούς.
 • Οι εν τω βάθει φλέβες που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στις μυϊκές ομάδες του κάτω άκρου διακλαδίζονται και σχηματίζουν ένα πλούσιο δίκτυο που ονομάζεται εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο του κάτω άκρου. Το εν τω βάθη δίκτυο σχηματίζεται από της διακλαδώσεις της μηριαίας φλέβας.
 • Οι διατιτρώσες ή διατιτραίνουσες φλέβες που βρίσκονται σε ορισμένα σημεία του ποδιού και συνδέουν το επιπολής φλεβικό δίκτυο με το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο του κάτω άκρου.

veins_varicose_photo3

veins_varicose_photo2-2 Οι φλέβες των κάτω άκρων στο εσωτερικό τους έχουν βαλβίδες που επιτρέπουν την ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση και συγκεκριμένα από κάτω (από την περιφέρεια) προς τα επάνω (προς την καρδιά) ενώ εμποδίζουν την αντίστροφη ροή.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η λίμναση του αίματος στα πόδια λόγω βαρύτητας.

Τι είναι οι κιρσοί ;

Οι κιρσοί, είναι η πάθηση των φλεβών του επιπολής ή αλλιώς επιφανειακού φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων. Η πάθηση των κιρσών πολύ συχνά αναφέρεται και ως επιπολής φλεβική ανεπάρκεια. Οι βαλβίδες των φλεβών καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι φλέβες να διατείνονται (σακουλιάζουν), επιμηκύνονται ενώ η πορεία τους κάτω από το δέρμα γίνεται ανώμαλη και οφιοειδής. Το αίμα που μέσω των αρτηριών φτάνει στα κάτω άκρα δυσκολεύεται να επιστρέψει στην καρδιά μέσω των φλεβών του επιπολής φλεβικού δικτύου με αποτέλεσμα να λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων. Η φλεβική ανεπάρκεια θεωρείται η πιο συχνή πάθηση των κάτω άκρων. Αφορά το 35-40% του γενικού πληθυσμού άνω των 40 ετών ενώ το 15% των ενηλίκων εμφανίζουν την πάθηση πριν την ηλικία των σαράντα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην πάθηση και εμφανίζουν τη νόσο 5 φορές συχνότερα από ότι οι άντρες.

veins_varicose_photo4

Τι προκαλεί τους κιρσούς ;

Οι κιρσοί προκαλούνται από την δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια των βαλβίδων που βρίσκονται στο εσωτερικό των επιπολής φλεβών με αποτέλεσμα να μη κλείνουν πλήρως επιτρέποντας έτσι την παλινδρόμηση του αίματος προς τα κάτω άκρα. Σταδιακά το αίμα λιμνάζει μέσα στις φλέβες αυξάνοντας την φλεβική πίεση του επιφανειακού φλεβικού δικτύου. Με τον τρόπο αυτό η φλέβα διατείνεται, σακουλιάζει και δεν καταφέρνει να οδηγήσει το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Ιδιαίτερη σημασία, για την εμφάνιση των κιρσών έχει η ανεπάρκεια της βαλβίδας που βρίσκεται στη σαφηνομηριαία συμβολή (σημείο εκβολής της μείζονος σαφηνούς στη μηριαία φλέβα, στο ύψος της βουβωνικής πτυχής) που επιτρέπει παλινδρόμηση αίματος στα άκρα κατά την όρθια στάση. Η ανεπάρκεια των βαλβίδων του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι η πρωτοπαθής αιτία των κιρσών. Η πάθηση όμως των κιρσών μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια (δευτεροπαθή αίτια) όπως είναι η ανεπάρκεια του εν τω βάθη φλεβικού δικτύου συνήθως ως αποτέλεσμα προηγηθείσας φλεβικής θρόμβωσης, η εκ γενετής έλλειψη βαλβίδων, το σύνδρομο Klippel-Trenaunay (φλεβική δυσπλασία) κλπ.

veins_varicose_photo5

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση των κιρσών ;

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι:

 • Η κληρονομικότητα. Το 85% των ασθενών έχει συγγενή πρώτου βαθμού που επίσης πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια.
 • Η ηλικία άνω των 40 ετών αυξάνει την συχνότητα της νόσου. Το γυναικείο φύλο λόγω ορμονών εκδηλώνει τη νόσο πέντε φορές συχνότερα από ότι στους άντρες.
 • Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών.
 • Η εγκυμοσύνη λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης δυσκολεύει την φλεβική επιστροφή του αίματος των κάτω άκρων με συνέπεια την διάταση του επιφανειακού φλεβικού δικτύου.
 • Η παχυσαρκία επιδεινώνει σημαντικά την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.
 • Η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος βήχας.
 • Η παρατεταμένη ορθοστασία. Η επιπολής φλεβική ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστικά επαγγελματικής νόσου καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που μένουν όρθιοι πολλές ώρες όπως για παράδειγμα οι πωλητές.Επιμέλεια κειμένων - φωτογραφιών Dr. Σαρητζόγλου Ιωάννης