Dr. ΣΑΡΗΤΖΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
MD, Ph.D. , FRCS

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Saritzoglou-web

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επικοινωνία

Ιατρείο:

Κολοκοτρώνη 13, Χαλάνδρι

Γραμματειακή Υποστήριξη:

210-6106393 όλο το 24ωρο

210-6847346  210-6862110

Κινητό Ιατρού: 6974442287

Email: info@saritzoglou.com

Αναζήτηση Ιατρικών Θεμάτων (Γράψτε λέξεις ή φράσεις)

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατος

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των παθήσεων.

Παθήσεις ήπατος χοληφόρων παγκρέατοςΔιαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις.

blank

Παθήσεις Όρχεων

Υδροκήλη Κιρσοκήλη

Χειρουργική και Τεχνολογία

Ψαλίδι Υπερήχων RF - Μικροκύματα Διαθερμία

Bookmark Us

general surgeon 
general surgeon 

Online χρήστες

Έχουμε 31 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2725479
RSS 2.0

Join me on Google+

Βρείτε μας στο Facebook

saritzoglou facebook

Δείτε χειρουργικά video's

saritzoglou facebook

Protected by Copyscape

Ενδοσκοπική (ERCP) διάγνωση και θεραπεία της χολαγγειίτιδας

Η ERCP αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διαγνωστική επιβεβαίωση της χολαγγειίτιδας και των αιτιών της. Με την μέθοδο της διαγωνιστική ERCP, όλες οι πληροφορίες που δίδονται από την υπερηχογραφία και την μαγνητική τομογραφία των χοληφόρων (MRCP) καθώς και οι πιθανές αιτίες της νόσου, θα επιβεβαιωθούν ή θα αναιρεθούν. Η μέθοδος της ERCP είναι αυτή που τεκμηριώνει και σφραγίζει τόσο την πάθηση όσο και τα αίτια της πάθησης. Επιπλέον σε περιπτώσεις νεοπλασιών δίνει την δυνατότητα να ληφθούν βιοψίες για την ταυτοποίηση του καρκίνου ενώ με την χρήση του ενδοσκοπικού υπερήχου μπορεί να σταδιοποιήσει με μεγάλη ακρίβεια την νεοπλασματική νόσο.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της χολαγγειίτιδας έχει δύο σκέλη την φαρμακευτική αγωγή και την επεμβατική διόρθωση του αίτιου. Και τα δύο εφαρμόζονται παράλληλα.

  • Η φαρμακευτική αγωγή έγκειται στην διακοπή της σίτισης, την παρεντερική χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών σε διπλό σχήμα. Όλα αυτά όμως, συνήθως δεν είναι αρκετά αν δεν υπάρξει και παράλληλη επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου.
  • Η επεμβατική μέθοδος εκλογής είναι η τεχνική της ERCP. Με την επεμβατική ενδοσκόπηση (ο εξειδικευμένος χειρουργός) χρησιμοποιώντας ειδικό ενδοσκόπιο πλάγιου φωτισμού περνάει μέσο του στόματος και φτάνει στην δεύτερη μοίρα το δωδεκαδακτύλου. Στο σημείο αυτό ανευρίσκει το φύμα του Vater που ουσιαστικά αποτελεί το ανατομικό παράθυρο για να προσεγγίσει τα χοληφόρα και τον παγκρεατικό πόρο. Είδη με την επισκόπηση του φύματος και την μορφολογία του μπορεί να αντιληφθεί αν πρόκειται για καρκίνο του φύματος, σφηνωμένο λίθο ή για ευμέγεθες δωδεκαδακτυλικό εκκόλπωμα και να πάρει βιοψίες αν το κρίνει απαραίτητο.
  • Στην συνέχεια μέσο ειδικού καθετήρα εκτελεί καθετηριασμό του φύματος και ενδοσκοπική σφικτηροτομή δηλαδή διατομή του σφικτήρα του Oddi και του φύματος με χρήση διαθερμίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η είσοδος στον χοληδόχο και τον παγκρεατικό πόρο. Ανάλογα με τα ευρήματα είναι δυνατόν να προχωρήσει είτε σε άμεση επισκόπηση όλων τον χοληφόρων οδών με την χρήση ειδικής λεπτής κάμερας (με διάμετρο 5mm) είτε σε σκιαγράφηση των χοληφόρων με ταυτόχρονη ακτινοσκοπική απεικόνιση. Με τους τρόπους αυτός αναδεικνύεται η αιτία της νόσου και επιχειρείται η αντιμετώπιση της ως ακολούθως:


1.Εάν οφείλεται σε παρουσία λίθου. Με την χρήση ειδικών καθετήρων είναι δυνατή η σύλληψη, ο κατακερματισμός και τέλος η αφαίρεση των λίθων. Ενώ με την χρήση καθετήρων τύπου μπαλόνι καθαρίζεται ο χοληδόχος πόρο από τα συγκρίματα.
2.Εάν οφείλεται σε καρκίνο των χοληφόρων (χολαγγειοκαρκίνωμα). Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα με την έκταση και την ακριβή θέση του νεοπλάσματος, διαστέλλεται το σημείο της στένωση και τοποθετείται stent. Η επιλογή μπορεί να γίνει από μια μεγάλη κατηγορία ενδοπροθέσεων, πλαστικών ή μεταλλικών αυτοδιατεινόμενων. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ομαλή αποχέτευση της χολής.
3.Εάν οφείλεται σε καρκίνο της κεφαλής του παγκρέατος. Στην περίπτωση αυτή με την χρήση του ενδοσκοπικού υπερήχου γίνεται η σταδιοποίηση της νόσο προκειμένου να καταδειχτεί αν το νεόπλασμα είναι χειρουργήσιμο ή όχι. Ένα ο καρκίνος του παγκρέατος, είναι χειρουργικά αφαιρέσιμος, τότε τοποθετείται πλαστικό stent και ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο. Εάν ο όγκος δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί χειρουργικά, τότε μπορεί να τοποθετηθεί μια μεταλλική αυτοδιατεινόμενη ενδοπρόθεση για να επιτευχθεί η ομαλή παροχέτευση της χολής και ο ασθενής ξεκινά χημειοθεραπεία.
4.Εάν οφείλεται σε καρκίνο του φύματος του Vater. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται βιοψίες, γίνεται ενδοσκοπικός υπερηχογραφικός έλεγχος, τοποθέτηση stent για την εξασφάλιση της ομαλής αποχέτευσης της χολής και ακολούθως αναμένονται τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης προκειμένου να επιβεβαιωθεί η νόσος και να χειρουργηθεί ο ασθενής.
5.Εάν οφείλεται σε περιλυκιθικό εκκόλπωμα το δωδεκαδακτύλου. Τότε εκτελείται ευρεία ενδοσκοπική σφικτηροτομή προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη και ομαλή απορροή της χολής.
6.Εάν οφείλεται στην σπάνια περίπτωση της στένωση του σφιγκτήρα το Oddi
τότε μπορεί να γίνει ενδοσκοπική μανομετρία του σφικτήρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πάθηση και ακολούθως εκτελείται ευρεία ενδοσκοπική σφικτηροτομή που αποτελεί την θεραπεία της πάθησης.

Επιμέλεια κειμένων - φωτογραφιών Dr. Σαρητζόγλου Ιωάννης